Nevladine
organizacije u Srbiji

Centar za razvoj
neprofitnog sektora

[online direktorijum]

Medjunarodne
organizacije u Srbiji:

 

Directory of
Development
Organizations
2011 - Serbia
[download directory]

 

Vaznije adrese i telefoni:

Informacije
988
AMS-pomoc na putu
036/987
Zeleznicka stanica
036/22-555
Autobuska stanica
036/21-181

Taksi stanice:

ZUTI taxi
036/313-313
MAXI taxi
036/333-111
MEGA taxi
036/319-019
PROFI taxi
036/343-333

Hoteli i restorani:

Royal
036/354-004, 353-999

 
Belvedere
036/313-333
Termal
036/811-366

Ustanove

Muzej
036/21-540
Narodna biblioteka
036/312-442
Kraljevacko pozoriste
036/22-477
Bioskop Kvart
036/311-571

 

Socijalno - ekonomska karta Kraljeva

Grad Kraljevo, sa 82 naseljena mesta, organizovana u 66 lokalnih zajednica, obuhvata teritoriju od 1.530 km2 i teritorijalno je najveci je u Republici Srbiji. Svojim polozajem Kraljevo objektivno predstavlja znacajnu raskrsnicu, kao i trgovacki i administrativni centar Raskog regiona.U ovoj opstini, koju naseljava 123.000 stanovnika, od cega 63.000 u urbanom delu grada, sveukupna situacija je izuzetno teska usled ekonomskog kolapsa koji je posledica pogubne politike Milosevicevog rezima, a ciji je rezultat veoma nizak zivotni standard gradjana. Trenutno ima 19.000 nezaposlenih, sto predstavlja oko 40% radno sposobne populacije. U ovoj opstini zvanicno ima 20.000 zaposlenih. Od ovog broja, oko 2.000 osoba je zaposleno u privredi, 7.200 u vanprivrednim delatnostima i oko 10.000 u privatnom biznisu.

Industrija: Nekadasnji giganti, kao sto su Industrija vatrostalnih materijala »Magnohrom«, Fabrika vagona, Gradjevinsko preduzece Kablar, Drvna industrija Jasen, Fabrika odece Buducnost, Elektron itd., koja su pre raspada prethodne drzave Jugoslavije, bila uspesni izvoznici – uglavnom orijentisani na evropsko trziste, zbog fatalne ekonomske politike prethodnog rezima, nametnutih sankcija i rata, netransparentne privatizacije, ova preduzeca su ugašena, ili rade sa minimalnim kapacitetima.

Poljoprvreda ove opstine se karakterise raznovrsnim resursima za proizvodnju, i to zahvaljujuci dobrim hidroloskim uslovima i plodnoj zemlji razlicitih vrsta. Razvijene su sledece vrste poljoprivredne proizvodnje: stocarstvo, zivinarstvo, vocarstvo, povrtarstvo i slicno. U selima pod Kopaonikom narocito je razvijeno vocarstvo (proizvodnja sljiva, kajsija i jabuka). Poljoprivredno zemljiste u opstini obuhvata 72.032 ha, od cega obradjeno zemljiste pokriva 20.250 ha, pasnjaci 25.081 ha, livade 20.240 ha i vocnjaci 6.442 ha. Zemlja je uglavnom u privatnom vlasnistvu i razvoj poljoprivrede se zasniva na privatnom sektoru. Zahvaljujuci resursima, jedna od najvecih pijaca poljoprivrednih proizvoda (svakodnevna prodaja poljoprivrednih proizvoda i stoke na veliko) nalazi se u Kraljevu.

Turizam: Geografski polozaj ove opstine i postojanje proizvodnih kapaciteta cine dobru osnovu za dalji razvoj turizma. U neposrednoj blizini Kraljeva nalaze se dobro poznati srednjevekovni spomenici – manastiri Zica i Studenica i srednjevekovni grad Maglic. Na teritoriji opstine se nalaze brojni brojni izvori mineralnih voda koji omogucavaju razvoj banjskog turizma. Tu su Mataruska Banja, Bogutovacka Banja, Lopatnicka Banja i Vitanovacka Banja.

Sitno preduzetnistvo i zanatska proizvodnja su u poslednje vreme stagniranju. U opstini je registrovano preko 1.000 privatnih preduzeca i 2.900 samostalnih radnji, sto predstavlja dobru osnovu za buduci razvoj. Broj ovakvih radnji i preduzeca se, iz godine u godinu, povecava.

Zdravstveni centar Studenica sa oko 1.800 zaposlenih je regionalni centar koji pruza zdravstvene usluge gradjanima Kraljeva, Raske, Novog Pazara i Vrnjacke Banje, kojih ima preko 200.000. Prema svim anketama koje je sprovodio Forum NVO, gradjani uglavnom nisu zadovoljni primarnom zdravstvenom zastitom.

Centar za socijalni rad pokriva oko 1.100 korisnickih porodica, sa oko 7.000 krajnjih korisnika. U opstini ima oko 20.000 registrovanih penzionera, od kojih preko 50% prima manje od 100 evra mesecno. Izuzetno teska ekonomsko-socijalna situacija, narocito izrazena tokom posleratnog perioda, utice na gradjane koji imaju egzistencijalne i psihosocijalne probleme. Najugrozenije kategorije su deca, stari, bolesni i hendikepirani. Finansijska pomoc, deciji dodaci, socijalna pomoc i licni dohoci takodje kasne, a, i kada se dobiju, njihovi iznosi ne zadovoljavaju elementarne zivotne potrebe.

U toku NATO bombaedovanja mobilisano je 23.000 ljudi. Poginula je 41 osoba, ostalo je preko 200 invalida i ranjeno 65 gradjana. Srusena su tri mosta i osteceno 2.100 kuca. Ukupna steta je procenjena na 10 miliona evra.

Takva ekonomska situacija je jos vise pogorsana novim talasom interno raseljenih lica sa Kosova koji je usledio u junu 1999. Vecina njih je zelela da ide u Beograd, ali, po naredjenju ondasnjih vlasti, policija ih je sprecavala da se krecu prema severu i zadrzavala ih na teritoriji opstine Kraljevo. Tadasnja vlast je tvrdila da je ona pobedila na Kosovu i da u Srbiji nema raseljenih lica. Prema podacima UNHCR u Kraljevu, na teritoriji opstine Kraljevo zvanicno ima 22.000 interno raseljenih lica i izbeglica; nezvanican broj je oko 25.000. Ovaj broj obuhvata 2.400 izbeglica iz Bosne i Hrvatske i 19.000 raseljenih sa Kosova koji su poceli da stizu sredinom juna 1999, a to je oko 25% ukupnog stanovnistva ove opstine, i najveci procenat u Srbiji. Od 19.000 raseljenih licasa Kosova, 18.500 ih je u privatnom smestaju (u iznajmljenim stanovima, kod rodjaka itd.). Preko 500 (200 dece) ih je smesteno u 10 kolektivnih centara u prigradskim naseljima oko Kraljeva i okolnim selima. Uslovi za zivot u ovim centrima su izuzetno teski zbog nedostatka toaleta, vode, grejanja, kreveta, zimske odece, sredstava za licnu higijenu, lekova i odgovarajuce ishrane. Sobe su pretrpane, odrasli i deca spavaju zajedno, u istim krevetima, a svi su izlozeni bolestima zbog izuzetno losih higijenskih uslova. U kolektivnom centru Vitanovac, u kojem je smesteno 40 osoba, nema tekuce vode. Nema uslova ni za kuvanje, ni za kupanje, ni za pranje vesa. Ipak, broj prijava za smestaj u kolektivnim centrima raste. To pokazuje da su ustedjevine za smestaj i ishranu iscrpljene. Ucestale stresne situacije, uvecani strahovi i neizvesnost veoma negativno uticu na ovu populaciju, narocito na decu i adolescente.Odrastanje u takvim drustvenim okolnostima, u kojima su deca cesto prepustena sama sebi, uzrokuje premanentno povecavanje maloletnicke delinkvencije – konzumiranje alkohola, prostituciju mladih, samoubilacke ideje i druge negativne vidove ponasanja. Dosadasnje iskustvo u Kraljevu, nazalost, ukazuje na to da se svi navedeni problemi najcesce skrivaju, ili samo delimicno resavaju. Mnoge akcije i programi se usmeravaju na posledice, a ne na uzroke, a izgovori se nalaze u nedostatku sredstava ili osoblja.

Forum NVO se bavi nizom drustvenih aktivnosti i gradjanskih akcija usmerenih ka resavanju problema lokalnog drustva, kao sto su izgradjivanje kapaciteta lokalne samouprave, socijalna integracija i multikulturna interakcija. Vecina ovih aktivnosti se odvija u Lingva centru u Kraljevu. Lingva centar je postao prepoznatljivo mesto kako za raseljena lica i izbeglice, tako i za lokalno stanovnistvo, mesto gde se nalazi solidarnost i socijalna podrska. U procesu demokratizacije i tranzicije sistema, Forum NVO pokusava da pomogne najugrozenijim gradjanima koji su osiromaseni u zapocetim procesima. Projektima ekonomskog samoosnazivanja, mikro kreditiranja, edukacije gradjana i zaposlenih u institucijama sistema, pokusavamo da pomognemo i gradjanima u resavanju kljucnih problema.

Ovo bi mogao da bude adekvatan nacin stvaranja preduslova za iniciranje gradjanskog drustva, kao prvog koraka ka organizovanju moderne, socijalno odgovorne drzave.

Forum NVO, 2012.

 

 
 

Napomena:
Svi podaci objavljeni na www.forumnvo.org.rs su iskljucivo informativnog karaktera. Forum NVO ne snosi nikakvu odgovornost za posledice nastale upotrebom ovih informacija.


Internet prezentacija www.forumnvo.org.rs nije podrzana ni od jedne organizacije ili fondacije. Odrzavanje prezentacije volonterski obavljaju aktivisti Forum-a NVO.Sva prava zadrzana © 1997-2012.
Forum NVO Kraljevo - Srbija

 

 

info@forumnvo.org.rs